Mirna

Prijava na portal

FOTO: S Kristino Erman o nogometu

FOTO: S Kristino Erman o nogometu

23-letna Kristina Erman je slovenska nogometašica, ki si kruh trenutno služi na Nizozemskem, pred tem pa je žogo brcala v ŽNK Krka Novo mesto in NK Mirna.

Čez en mesec bo na Mirni nogoemtni praznik, saj bo Nogometni klub Dana Mirna z dvodnevnim dogodkom, na katerem bodo v ospredju nogomet, spomini, druženje in glasba, obeležil 50-letnico kontinuiranega in organiziranega igranja nogometa na Mirni.

Ob tej priložnosti smo za klepet poprosili Kristino Erman, ki je prve nogometne korake naredila ravno na Mirni. V Sloveniji pa svoje prihodnosti trenutno ne vidi.

Njena nogometna pot se je začela na Mirni, nadaljevala v ŽNK Krka Novo mesto, po zaključeni srednji šoli pa je odšla v tujino. Še danes je težko, pravi, in dodaja, da se je treba vsak dan znova dokazovati. "Kot tujec, kot Slovenec, moraš enostavno biti boljši od domačink, moraš si zaupati in verjeti, da si boljši. Le tako lahko uspeš," poudarja Kristina, ki trenutno igra za nizozemski klub FC Twente vroweun, po zaključeni sezoni pa upa na odhod v drugo državo.

Ko se ozrete na začetke, na prve metre in brcanje žoge na mirnski nogometni zelenici, kakšni so spomini?

K. E.: Spomine na prve igre z žogo spremljajo samo pozitivni občutki. Vedno sem komaj čakala tekme in se veselila treningov. Že na Mirni so mi zaupali in mi s tem dali vedeti, da sem res nekaj posebnega. Sem vesela tega. Predvsem gre ta zahvala Boštjanu.

Kdo vas je prepričal, da ste izbrali ravno nogomet?

K. E.: Nihče. Že od malih nog sem bila uzrta le v šport. Po šoli je bil prvi skok ne v domače naloge, ampak na igrišča, kjer sem brcala žogo in se igrala z drugimi. Ne morem reči, da je kdo odločil. Vedno sem kazala talent za šport in na koncu sem se odločila za nogomet. Hkrati sem trenirala številne športe, od juda do košarke in celo atletiko.

Kdaj se je zgodil preskok, kateri je bil tisti ključni trenutek, ko ste vedeli, da bo nogomet vaš poklic?

K. E.: Odhod v tujino je bil ključni. Preskok je bil narejen takoj po končani srednji šoli. Ob tem poudarjam, da je pomembno, da je srednja šola narejena, saj nikoli ne veš, kdaj pride poškodba in se s tem zaključi športna kariera. Ženski nogomet nikakor na nivoju moškega, nitikakovostno niti finančno, zato tudi ne moreš reči, da imaš po zaključeni nogometni karieri prihranke in si miren. Žal ni tako in zato sem vesela, da sem zaključila srednjo šolo, kariera pa je v vzponu.

Kaj je v vaše življenje prinesel šport?

K. E.: Šport ti daje širino, uspehi pa zavedanje, da si na pravi poti. Ogromno potujem, vidim veliko sveta in igram nogomet, hkrati pa življenje cenim na drugačen način. Zaradi potovanj spoznaš množico različnih ljudi, seznaniš se z raznolikimi kulturami in vidiš, da je svet res velik. Da pa uspeš, moraš predvsem ogromno delati na sebi, svojem karakterju, zadovoljstvu.
Verjamem, da je uspeh, da si srečen, ko zaključiš določen ciklus življenja.
Trenutno sem srečna, a pred mano je strma pot naprej in borila se bom, dokler se ne obrne nova stran. Moj trenutni klub je že vrsto let eden najuspešnejših na Nizozemskem, zadnje leto smo bile prvakinje nizizemske lige in imamo odlične nastope v nogometni eliti v Ženski ligi prvakov. Kako pa bo po tej sezoni, še ne vem. Zdi pa se, da se odpirajo vrata v drugo državo.

Kako si želite, da bi se vaša zgodba nadaljevala? 

K. E.: Želim uspeti v nogometu. To je moj trenutni cilj in zanj živim in zanj garam. Šele ko si bom lahko rekla: dovolj je, naredila sem, kar sem lahko, bom zaključila in šla v druge vode. Želim ostati v športu ali kot trenerka ali kot indivudalna kondicijska trenerka nogometnih igralk in igralcev. Trenutno in tudi v prihodnosti se ne vidim v Sloveniji, a človek nikoli ne ve, kje se ponudi priložnost.
Je pa res, da se vedno rada vrnem domov, kjer se počutim lepo in dobrodošlo, saj je tukaj moja družina. A vedno iščem večje izkušnje, želim si v svet in zato se prepuščam toku in bomo videli, kaj mi bo življenje dalo.

Kristina, vse dobro na nogoemtni in življenjski poti, morda pa se čez mesec dni srečamo na Mirni. Srečno!

P. K., fotografije: osebni arhiv

Objavljeno dne 11.05.2017
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu   Več o tem
64M