Mirna

Prijava na portal

Za vsakogar nekaj

Na območju občine Mirna se skozi leto zvrsti kar nekaj prireditev, ki imajo večletno tradicijo, hkrati pa združujejo domačine, ki prireditve pripravljajo, in obiskovalce, ki jih dogodki navdušujejo.

Za Mirno z ljubeznijo je naslov niza prireditev, ki jih pripravlja Društvo upokojencev Mirna. Prva prireditev je bila 7. junija 2002, nato pa vsako leto povprečno po dve. Že nekaj let sta za prireditvi rezervirana tretji teden v aprilu (20. april 2012) in petek pred taborom v Šentvidu (15. junij 2012). Prvi termin zato, ker je to obletnica ustanovitve upokojneskega pevskega zbora v letu 1999, in drugi zato, da Mirno obiščejo »oddaljeni« zbori, ki nato v nedeljo pojejo v Šentvidu. V letu 2012 bodo prireditve Za Mirno z ljubeznijo obeležile dve pomembni obletnici – desetletnico organiziranja in jubilejno, 20. prireditev. Vsa ta srečanja so sicer pravo bogastvo medčloveškega druženja in spoznavanja, kaj in kako delamo v raznih krajih na področju ljubiteljske kulture.

Konec aprila, ponavadi okoli prazničnega 27. aprila, se na Mirni zberejo lastniki starodobnih jeklenih konjičkov in jih pri Gostilni Bukovec ponosno postavijo na ogled. Blagoslov starodobnih vozil pripravljata Klub ljubiteljev starih vozil Mirenske doline Hrast -Tržišče in VW klub Dolenjske in Bele krajine, na pomoč pa priskoči še mirnsko društvo Partizan in pa v preteklosti KS, danes občina Mirna. Druženje spremljata tudi blagosolov starodobnih vozil in panoramska vožnja po občinah Mirnske doline. Z Mirne se kolona lepotcev odpravi proti Šentrupertu, Krmelju, Mokronogu in nato nazaj na Mirno. 

Vse od leta 1981 se za 1. maj več tisoč ljudi odpravi na najvišjo točko v novi občini - Debenec je cilj pohodnikov, kolesarjev, jezdecev in vseh ostalih, ki želijo s svojo prisotnostjo praznovati praznik dela. Organizator je Zveza svobodnih sindikatov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, na pomoč pa priskoči tudi lokalna skupnost. Tradicionalno prvomajsko srečanje na Debencu je priložnost za podelitev sindikalnih priznanj, predvsem pa za sproščeno druženje, ki ga v današnjem času močno primanjkuje. Med drugim so v preteklosti večtisočglavo množico nagovorili nekdanji in sedanji predsednik RS Milan Kučan in dr. Danilo Türk, predsednik Zveze svobodnih sindikatov mag. Dušan Semolič, izvršna sekretarka ZSSS Lučka Böhm, kot predsednik DZ RS Borut Pahor, poslanec mag. Franc Žnidaršič in mnogi drugi. 

Oktober pa je zaznamovan z badmintonom. Od leta 1994, ko je prvi mednarodni turnir takrat v Trebnje privabil nekaj več kot 100 tekmovalcev, je oktobrsko mladinsko prvenstvo Slovenije v badmintonu na Mirni (in prva dva dni v Trebnjem) postalo veliko mednarodno tekmovanje, na katerem se preizkuša več kot 300 tekmovalcev iz več kot 15 evropskih držav, tekmovanje v kategoriji do 19 let pa od leta 2002 šteje tudi za evropsko in svetovno mladinsko jakostno lestvico. Kljub kakovostni udeležbi tekmovalcev od vsepovsod, pa smo že leta navajeni, da v zaključnih bojih navijamo za domače člane Badmintonskega kluba Mirna, ki je eden najboljših klubov v Sloveniji.

Ljubitelje harmonike že 12 let navdušuje prva sobota po prihodu prvega od treh dobrih decembrskih mož. Takrat namreč na Mirni gostimo harmonikaše in harmonikašice od blizu in daleč. Nekaj let so se zbirali v gostilni Kolar, kasneje pa je tekmovanje v spretnosti prstov med igranjem harmonike zahtevalo več prostora in prireditev se je preselila v dom Partizan. Z novim desetletjem pa prireditev Vesel sem Mirnčan dobiva tudi novo podobo - lani je tako klasično tekmovanje zamenjal samostojni koncert Martina Težaka, v letu 2011 bodo na oder stopili mladi Mirnčani, ki bodo pokazali, kako znajo peti, plesati in igrati na glasbila, v letu 2012 pa naj bi se na odru s posamezno točko predstavile posamezne vasi. Prireditev pripravlja Društvo za šport, kulturo in turizem Partizan Mirna, njen idejni in organizacijski vodja pa je vsa leta Niko Borštnar.

«Maj»
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu   Več o tem
64M