Nahajate se:
Za zmernost pri hrani in pijači bosta hvaležna telo in denarnica
Za zmernost pri hrani in pijači bosta hvaležna telo in denarnica
4. 12. 2024
Petra K. L.
27
Začenja se december, z njim pa številna praznovanja, druženja, kjer je pomemben del tudi hrana. A ne smemo pretiravati. Če nakupimo in pripravimo preveč hrane, ki na koncu ostane, se ta pokvari in jo vržemo v smeti. S smotrnim načrtovanjem se temu lahko izognemo – na eni strani privarčujemo, ba drugi pa z manj zavržene hrane delujemo bolj trajnostno.
Hrano pripravljajmo iz osnovnih sestavin in se izogibajmo visokoprocesiranim gotovim jedem. Najbolje je, da praznične obroke pripravljate skupaj z družino iz osnovnih živil in tako združite predpraznično druženje in gospodinjska opravila. Tako pripravljeni obroki bodo bolj zdravi, saj sami vplivamo na vrsto in količino maščob, sladkorja in soli.
Bodimo pozorni na naše prehranjevalne navade. Trgovci in oglaševalci vsiljujejo porabo, ki je prekomerna in je ne potrebujemo. Prehranjevanje je stvar kritičnega posameznika. Med prazničnimi pojedinami se nam hitro lahko zgodi, da pri enem obroku zaužijemo trikratnik povprečnega kosila. Glede na študije je tveganje za prenajedanje višje zlasti pri ljudeh v stresu, pri tistih z depresijo, z motnjami spanja in pri ljudeh, ki so manj telesno aktivni. Najpomembneje je, da poslušamo svoje telo in razum. Sitost nastopi z zamikom. Pri hraniin alkoholu je dobro slediti načelu manj je več in načelu zmernosti. Mnogo sestavin prazničnih jedi, vključno s čokolado, mastnimi jedmi, agrumi, začinjeno hrano in kavo, pa tudi alkohol in kajenje, vplivajo na relaksacijo spodnjega požiralnikovega sfinktra. Večina jih spodbudi sekrecijo želodčne kisline in s tem poslabša simptomatiko zatekanja vsebine iz želodca v požiralnik.
Prazniki so več kot le hrana, zato naj se naše misli in pogovori ne vrtijo le okrog nje, ampak naj bo pozornost usmerjena k tistemu in tistim, ki bi v resnici morali biti v ospredju med prazniki.
po NIJZ OE NM povzela P. K. L.